Worden vijgen rijp in Nederland??

Jazeker! Meerdere keren per jaar zelfs. Er zijn honderden winterharde soorten en zoek je de juiste soort uit dan kunnen de rijpe vijgen van topkwaliteit zijn.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een vijgenboom?

De meeste tuincentra verkopen vijgenbomen en meestal is dat een Brown Turkey of een “Ficus Carica winterhard” zonder soortspecificatie. Belangrijk is dat je weet welk soort het is omdat je anders niet weet of de vijgen rijp worden in Nederland, of de vijgen lekker zijn, welke smaak de vijgen hebben, welke kleur de vijgen hebben, wanneer de vijgen rijp zijn en of ze geschikt zijn waarvoor je ze wilt gebruiken. Het is wat uitzoekwerk vooraf, maar het bespaard teleurstelling op een later moment. Weet je wel welk soort het is dan kan je jouw vijgenboom afstemmen op jouw wensen.

Waar plant ik mijn vijgenboom?

Een vijgenboom is een makkelijke plant om te verzorgen maar stelt wel eisen aan de standplaats. Je kan een vijgenboom in een pot planten of in de volle grond. Vijgen zijn gek op zon. Hoe meer zonuren en hoe warmer de vijgenboom staat, hoe beter de vruchten. Meestal is tegen een zuidmuur (niet te dichtbij) en uit de Oostenwind in de winter de beste plek om een vijgenboom te houden. Natte voeten in de winter is ook niet goed voor een vijgenboom. Dit betekent niet dat een vijgenboom het op een andere plaats niet goed doet. Zo kan je bijvoorbeeld een vijgenboom in pot verplaatsen in de winter en een vijgenboom in de volle grond beschermen tegen vorst en wind. Ook zijn er specifieke soorten die beter bestand zijn tegen kou, regen, wind en halfschaduw. Deze soorten produceren ook rijpe vruchten van goede kwaliteit. Er is dus een vijgenboom geschikt voor elke plaats in de tuin of op je balkon, behalve voor in de schaduw of de kletsnatte plek in de tuin.

Mijn vijgen worden niet rijp, wat nu?

Tja, dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op. Heb je dit probleem, neem dan contact met mij op. Ik kan je adviseren.

Hoe moet je een vijgenboom stekken?

Dit gaat thuis vrij simpel door een tak afleggen, stekken in water zetten of stekken in aarde of potgrond zetten. Er zijn heel veel filmpjes hierover beschikbaar op Youtube. Alle methoden zijn ongeveer even succesvol, dus probeer het eens uit!

Welke soorten vijgenbomen zijn er?

Van de vier soorten Ficus Carica typen worden er drie, San Pedro, Smyrna en Capri vijgenbomen, niet door tuiniers gehouden. Binnen deze categorieën vind je meer dan 750 soorten. Deze soorten hebben veel unieke karaktereigenschappen zoals compacte groei tot verspreidende groeigewoonten, vruchtkleur, vorm, smaak en grootte, winterhardheid etc. Hoewel ze vaak als een mediterrane plant worden beschouwd, zijn er veel vijgen die koude klimaten te weerstaan, in sommige gevallen bestand tegen winterse dieptepunten van -20 C.

Hoe moet je een vijgenboom snoeien?

Snoeien doe je meestal alleen tijdens de eerste jaren waarin bomen moeten worden geleid op basis van het fruitgebruik, zoals een lage kroon voor het plukken van verse vijgen. Heb je een soort dat twee keer per jaar vruchten geeft, zal wintersnoei resulteren in het verlies van de oogst in het volgende jaar. Dit komt doordat de vijgen worden gedragen in de bladoksels van het hout van het voorgaande jaar. Als een volwassen boom tijdens een koude winter sterft, zal de volgende lente veel nieuwe scheuten uit de ondergrondse stam schieten. Laat in dat geval niet teveel stengels staan. Verdere uitdunning kan helpen bij het plukken van fruit, de luchtcirculatie verbeteren en zal resulteren in minder maar kwalitatief betere vruchten. Verwijder volwassen stengels die elkaar raken of overvol lijken.

Vijgen takken en bladeren bevatten een melkachtig sap dat irriterend is voor de menselijke huid, dus bij het snoeien en oogsten is het goed om handschoenen te dragen.

Mijn vijgenboom krijgt geen vruchten, hoe kan dat?

Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op. Heb je dit probleem, neem dan contact met mij op. Ik kan je adviseren.

Hoe moet ik mijn vijgenboom bemesten?

Het makkelijkst is om meststof te gebruiken voor tomaten zoals deze van DCM:

Werkzame stoffen NPK 6-3-12 + 4Ca Stikstof (N) 6 % Fosfor (P) 3 % Kalium (K) 12 % Volg de aanwijzingen op de verpakking. Als je iets anders uit wil kiezen, kies dan een meststof met een gelijke verhouding NPK.

Hoe groot of hoe hoog wordt een vijgenboom?

Vijgenbomen groeien relatief snel en kunnen 4 tot 5 meter lang en bijna net zo breed worden. De diep gelobde bladeren kunnen 10 tot 20 cm breed en wel 25 cm lang zijn. Als dat niet past in jouw tuin, dan zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw vijgenboom niet uitgroeit tot een reus.

Wanneer zijn vijgen rijp om te plukken?

Vijgen zijn klaar om te oogsten als de nek verzwakt en het fruit gaat hangen. De rijpe vruchten zullen zacht aanvoelen en de schil kan gaan splijten. En de meeste soorten veranderen van kleur vlak voor de oogst. Te vroeg geplukt, ze zijn niet lekker - en ze rijpen niet als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald. Het lastige is: je moet de oogst van het fruit perfect timen, zodat je ze krijgt als ze net rijp zijn, maar vóór de vogels of de slakken eraan beginnen. Sommige tuinders bedekken kleinere bomen met gaas om dieren af te schrikken, maar dit is onpraktisch bij grote bomen. Je moet gewoon ijverig zijn in het kijken naar rijpheid en dan de sluwe wezens voor zijn.

Is een vijg gezond?

Vijgen bevatten veel natuurlijke suikers, mineralen en veel vezels. Vijgen zijn rijk aan mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium, ijzer en koper, en zijn een goede bron van antioxidanten, vitamines A en K die bijdragen aan gezondheid en welzijn. Vijgen zijn de huidige superfoods omdat hun voedingswaarde over het algemeen behoorlijk indrukwekkend is. Ze hebben het hoogste gehalte aan mineralen en vezels van alle gangbare soorten fruit, noten of groenten.